Controle
Jaarlijks of halfjaarlijks uitgebreid mondonderzoek met een comfortabele reiniging en röntgenfoto’s, mondhygiëne instructies en preventieve behandelingen.
Tijdens de periodieke controle bekijkt de tandarts uw gebit en tandvlees met als doel het detecteren en verhelpen van problemen in een vroeg stadium. Op deze manier voorkomen we klachten. De tandarts onderzoekt de conditie van uw gebit en controleert op gaatjes.
Problemen die we op tijd signaleren kunnen we vaak met een eenvoudige behandeling oplossen. Afhankelijk van het probleem behandelt de tandarts u tijdens een vervolgafspraak.
Vullingen
Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie.
Vullingen zijn een relatief snelle en pijnloze oplossing.
HOE LANG DUURT HET VULLEN VAN EEN GAATJE?
Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt de afspraak uiteraard langer.
DOET HET VULLEN VAN EEN GAATJE PIJN?
We kunnen u lokaal verdoven tijdens de behandeling, hierdoor doet de behandeling zelf geen pijn.
Wortelkanaalbehandeling
Door een gaatje, lekkende vulling of een trauma kan uw tand of kies ontstoken raken. Een ontstoken of dode zenuw veroorzaakt meestal hevige pijn. Uw tandarts zal bij een ontstoken kies of tand een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.
HOE ONTSTAAT EEN ONTSTOKEN WORTELKANAAL?
Elke tand of kies heeft een wortel en in iedere wortel bevinden zich een of meerdere kanalen. Deze kanalen zijn gevuld met pulpa, een combinatie van bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. De pulpa kan door een val, tandbederf (cariës) of een lekkende vulling ontstoken raken. Als de tandpulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot, waardoor de ontsteking zich kan uitbreiden en andere tanden of kiezen aantasten.
PIJNKLACHTEN BIJ ONTSTOKEN TANDWEEFSEL
Wanneer de pulpa aan de binnenkant van je tand of kies ontstoken is, wordt dit ook wel een zenuwontsteking genoemd. De zenuw is erg gevoelig, waardoor kan dit erg pijnlijk zijn. De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een ontstoken wortelkanaal:
- Een zeurderige, kloppende pijn
- Extreem gevoelige tanden bij het kauwen
- Gevoelige tanden bij warmte of kou
- Uitstralende pijn naar kaak, wang of oor
Uitneembare prothese
Uitneembare protheses kunnen een oplossing bieden bij het ontbreken van een of meerdere tanden. Er bestaan verschillende soorten protheses en deze wordt steeds op maat en volgens uw esthetische wensen gemaakt.
STAPPENPLAN:
De behandeling bestaat uit 5 stappen
Het behandelplan voor een op maat gemaakt kunstgebit dat perfect in uw mond past omvat een vijftal behandelingen. Op deze manier zorgen we dat u kunt lachen, eten en praten terwijl uw gebit comfortabel zit en geen pijn veroorzaakt.
Gebitsafdruk
Tijdens de eerste afspraak maken we een gebitsafdruk met alginaat, een soort pasta. Met behulp van deze afdruk maken we in ons tandtechnisch laboratorium een afdruklepel die we gebruiken om een precisie afdruk te maken. Bij de tweede afspraak maken we een afdruk met de afdruklepel. Deze afdruk voorkomt dat de randen van het kunstgebit problemen veroorzaken. De tandarts voorziet de gipslepel van een laagje harde was die de spierhechting aangeeft. Met vloeibare siliconen maken we de definitieve gebitsafdruk.
Beetbepaling
Met behulp van gipsmodellen die we gemaakt hebben op basis van de siliconen gebitsafdruk doen we de beetbepaling. De tandarts maakt beetplaten die worden voorzien van een laagje was om de stand van uw kaken te registreren. Hiermee bepaalt hij de verhouding tussen uw boven- en onderkaak en de uiteindelijke plaatsing van uw tanden en kiezen. De tandarts bespreekt tijdens deze afspraak de gewenste vorm en kleur van de gebitselementen in het kunstgebit met u.
Prothese
Met een pasprothese bekijken we bij de vierde afspraak of het kunstgebit past, comfortabel zit en of alles naar wens is. Bent u tevreden met het resultaat, dan maakt de tandtechnicus uw kunstgebit af met kunststof. Na de vijfde afspraak, waarbij we kijken of de definitieve prothese goed past, krijgt u de prothese mee naar huis. In de eerste week zult u moeten wennen aan de het kunstgebit, maar mochten er pijnlijke plekken ontstaan in uw mond, dan neemt u contact met ons op voor het verhelpen van de pijn.
Extra info:
Een Immediaat prothese of noodprothese (dit is een tijdelijke oplossing) kan vervaardigd worden in 1 stap.
Het voordeel van een immediaatprothese is dat u niet, zoals vroeger het geval was, zonder tanden en kiezen naar huis gaat.
Gelieve naar de prijs te vragen bij uw tandarts.
Kroon- en brugwerk
Bij beschadigingen aan tanden en kiezen kan het plaatsen van kronen en bruggen je glimlach herstellen. Een kroon is een tandkleurig kapje om de kies. In de meeste gevallen zal een kroon dienen als bescherming tegen breuk na een wortelkanaalbehandeling. Een brug is aangeraden wanneer u een of meerdere tanden en kiezen mist.
Bij kroon- en brugwerk worden de nog gezonde en sterke tandwortels gebruikt als basis om de tanden te herstellen of nieuwe tanden te plaatsen. Het uiteindelijke doel van kroon- en brugwerk is om de patiënt zo opnieuw te voorzien van een gezond, mooi en functioneel gebit.
Hoe verloopt de behandeling?
Kroon- en brugwerk gebeurt vaak door een samenwerking van de tandarts met een tandtechnicus. De tandarts verzorgt de voorbereiding en plaatsing van de kronen en bruggen, de tandtechnicus maakt de kronen.
Kroon over tand
Is een tand zo aangetast dat een gewone vulling niet meer voldoet? Dan kunnen we een kroon over de tand plaatsen. De tandarts slijpt hiervoor slijpt de tanden af tot stompen waarover de kroon wordt geplaatst. De oorspronkelijke vorm en functie van een tand wordt zo hersteld.
Eventueel: stift als houvast
Het kan dat we vooraf de tand moeten ontzenuwen en een stift plaatsen. Dat is een staafje dat we in je bestaande tand zetten en waarop we de kroon plaatsen. Een soort houvast, dus.
Eén of meer tanden: brug plaatsen
Ontbreken een of meer tanden? Dan kan een brug ze vervangen. Op de tanden voor en na de opening – de pijler tanden – worden kronen geplaatst die met elkaar worden verbonden met een burg.
Niet tevreden over kleur of vorm van bestaande tand?
Ben je niet tevreden over de kleur of de vorm van een bestaande tand? Dan kunnen we een kroon, facet of brug maken en plaatsen, zodat je tand er beter uitziet. Bespreek het met ons.
Frame prothese
Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.
De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies.
De tandarts kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar.
Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.
Cosmetische tandheelkunde
Wij kunnen u helpen als u niet tevreden bent met het uiterlijk van u gebit. Het gebit kan verfraaid worden met facings of witte vullingen. Bij een facing wordt een schild aan de voorkant van de tand geplaatst. Dit kan met porselein of wit vulmateriaal (composiet). De tandarts kijkt samen met u naar de mogelijkheden.
Composiet en porseleinen facings
Er bestaan twee typen facings: composiet en porseleinen facings. In beide gevallen gaat het om schildjes die we over uw tanden plaatsen. U bepaalt welk type facings u wilt laten plaatsen. Porseleinen facings zijn kwalitatief beter dan composiet facings, maar composiet facings zijn goedkoper. Hieronder vindt u de voordelen van composiet en porseleinen facings. Uiteraard kan de tandarts u hierover adviseren.
Voordelen van porseleinen facings
- Geen verkleuring
- Verschillende kleurschakeringen
- Lange levensduur
Voordelen van composiet facings
- Goedkoper dan facings
- Plaatsing in 1 behandeling
Extractie
Extractie is het verwijderen van een tand of kies. Door de eeuwen heen is het verwijderen van tanden en kiezen de meest gebruikte behandeling geweest in de tandheelkunde. Tegenwoordig worden de tanden en kiezen zo lang mogelijk behouden en wordt er steeds minder vaak besloten om een tand of kies te verwijderen.
Reden waarom tanden kunnen verloren gaan
- onherstelbaar tandbederf (= cariës)
- onherstelbare ontsteking van de weefsels rondom de tand (= parodontitis)
- onherstelbare zenuwkanaalproblemen
- ingewikkelde breuken van de tand of kies/wortelrest
- recidiverende abcessen
- scheefstand van de tand
De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
Kinderen
Kinderen zijn welkom in onze praktijk vanaf 2 jaar.
Het is belangrijk dat je kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd.
Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten t.e.m. 18 jaar.
Indien er cariës gezien worden zullen wij uw kind zo goed mogelijk verder helpen en gerust stellen tijdens de behandeling. Het is belangrijk dat uw kind zich gerust voelt bij de tandarts, indien wij merken dat er schrik is en het kind daardoor niet meewerkt zullen wij doorverwijzen naar een specialist.